Alegerea gresiei potrivită casei tale poate fi dificilă. Dificultatea deciziei nu are la baza doar varietatea de modele și culori pe care furnizorii ți le pun la dispoziție, ci și calculelele referitoarea la cantitatea de material folosit, uneltele necesare, încadrarea în spațiu a plăcilor sau montarea prorpiu-zisă. Pentru rezistența în timp a lucrării, gresia va necesita diferite caracteristici. În alegerea ta, trebuie să ai vedere gradul de umezeală, intensitatea traficului și temperatura încăperii.

Gresia pentru baie

Pentru băi, experții în amenajări interioare recomandă gresia glazurată care oferă un aspect lucios. O altă varianta ar putea fi gresia texturata sau mata, însă aceasta trebuie să fie hidroizolată în prealabil. În baie, plăcile de gresie vor fi supuse unui trafic mic sau moderat, așa că va trebui să ții cont de acest aspect în alegerea ta! Mai mult decât atât, baia este o încăpere frecvent expusă la umezeală, prin urmare gresia aleasă trebuie să fie antiaderenta. Din punct de vedere estetic, sfatul nostru este să optezi pentru plăci de gresie deschise la culoare, pentru a da impresia de spațiu mărit.

Gresia de bucătărie

În bucătărie, lucrurile stau diferit! În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că intensitatea traficului din bucătărie este mult mai ridicată decât în orice altă încăpere a casei, fiind recomandate plăcile PEI III. Pentru că este o zona a casei predispusă petelor, gresia portelanata ți-ar putea ușura existența, având o textura netedă care poate fi curățată fără bătăi de cap. În ceea ce privește latura estetică, este, din nou, recomandat să optați pentru culori deschise ce vor lumina încăperea. Bucătăria îți oferă libertatea de a mixa stiluri, prin urmare, nu îți fie frică să îndrăznești în privința modelului de gresie ales!

Cum calculăm cantitatea de material necesară?

Știm că, cel mai probabil, vei lăsa montarea gresiei tale în mâinile unui meseriaș. Totuși, pentru a evita orice surpriză, poate ar fi bine să fii familiarizat cu formulă de calcul a cantității de gresie necesară. În prima faza trebuie calculată aria suprafeței. Această poate varia în funcție de modalitatea de asamblare a plăcilor. Cu ajutorul unei rulete și a unui echer, poți află măsurătorile încăperii și poți calcula cu ușurință atât aria, cât și perimetrul spațiului ales. Țînând cont de dimensiunile plăcilor de faianță, îți poți da seama de cantitatea de material necesară. Nu uită să ai în vedere și distanțele dintre plăci, denumite rosturi! Pentru că vor există adesea pierderi de material datorate decuparilor, este recomandat să iei în calcul achiziționarea unei cantități de rezervă.

Tipuri de montare

Gresia poate fi montată în două moduri: drept sau în diagonală. Montajul drept este o alegere simplă și accesibilă, care poate fi aplicată în orice tip de încăpere. Avantajul unei astfel de abordări constă în diminuarea pierderilor de material. Montarea pornește din colțul drept al camerei și se continuă pe una dintre lături. Pe de altă parte, montajul în diagonală este un proces complex și destul de costisitor, dar promite rezultate pe măsură investiției. În general, cantitatea de material folosită este mult mai mare, comparativ cu montarea clasică. De asemenea, pierderile de material sunt mai mari în acest caz, montarea în diagonală având ca scop reconstituirea unui model.

WhatsApp chat
//]]>